Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 12 Nisan 2014 Tarihinde, 28970 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanmasının ardından geçen 5 yıllık sürecin artık sonuna geldik.
Söz konusu yönetmeliğin 20. Maddesinin 7. Fıkrasındaki sıcaklık ve nem takibiyle ilgili kısım ise şu şekildedir: “Buzdolabı ve eczane içi sıcaklık nem takibinin sağlanması için kayıtların düzenli tutulması, kritik durumlarda uyarı verecek erken uyarı sisteminin ve geriye dönük hafıza kaydı bulunan termometrenin bulunması gereklidir”
Bu yönetmeliğe kadar eczanelerde bulunan termometrelerin görevinin işletme sahibine bilgi vermek olduğu söylenebilir. Ancak bu yönetmelik ile sıcaklık ve nem takibi kontrolünün işletme sahibinin keyfiyeti dışına çıktığı ve bu duruma ilaç güvenliği ve hasta sağlığı bakımından bir zorunluluk gözüyle bakıldığı anlaşılmaktadır.
Eczanelerde bulunması gereken ürünlerin denetimler sırasında bulunmadığının tespit edilmesi halinde; İl Sağlık Müdürlüğünce 6197 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde belirtilen 500 TL para cezası uygulanacaktır.
İlgili yönetmelikte söz konusu hükümlerin uygulanması için belirli bir geçiş süreci tanınmıştır ve bu süre 30 Haziran 2019 tarihinde sonra erecektir. Yönetmelikte eczanelerin yılda 2 kez zorunlu olarak denetleneceği yer almaktadır. Ancak bunun yanında, gerekli görülen hallerde de denetlenebileceği ifade edilmektedir. Bu durum 30 Haziran 2019 tarihi itibariyle gerekli görüldüğü ifade edilecek olan bu denetimlere çok fazla maruz kalınacağı anlamına gelmektedir.
Ayrıca 500 TL para cezasının yanında, yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilmesi ve bu durumun devam etmesi durumlarında, ruhsatın askıya alınmasına kadar giden yaptırımlar mevcuttur.
Diğer yandan konunun yönetmelikle bir zorunluluk haline getirilmesinin hepimizi yakından ilgilendiren ve önemsenmesi zaruri olan bir başka sonucu daha vardır. Bu konudaki bir ihmalin olumsuz bir sonuç doğurması durumunda, zarar gören hastanın veya mirasçılarının açabileceği davada, eczane çalışanları ve sahibi ihmali davranış sergilediğinden taksirle hareket etmiş sayılır ve cezai sorumluluğu doğabilir. Bunun anlamı taksirle adam yaralama veya taksirle öldürme suçlarından yargılanmaktır.
Şunu vurgulamak gerekir ki; ilaç güvenliği öncelikle insan sağlığı için önemsenmesi gereken bir konudur. Bu konuda yapılacak bir ihmal doğrudan insan sağlığına etkide bulunacağından, yönetmelikle getirilen yükümlülükler birer yol gösterme olarak değerlendirilmeli ve bu yollar takip edilerek işletme sahibi ve çalışanlarca insan sağlığı konusunda yüklenilen görev yerine getirilmelidir.
Bizler ise; sıcaklık ve nem takibi konusunda yönetmelikte sayılan niteliklere sahip cihazları sizlere sunmak konusunda hizmet vermekteyiz. Termolog.net sitemizden bizlere ulaşabilir, mağazamızda ürünler hakkında inceleme yaparak uygun fiyatlarımızdan yararlanabilirsiniz.
İlgili yönetmeliğe ulaşmak için; https://www.lexpera.com.tr/resmi-gazete/metin/RG801Y2018N30642R4P10